google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Бащата Небе: УРАН

Updated: May 25, 2021

Всеизвестно е, че майката Земя, според древногръцката митология е богинята Гея. А знаете ли кой е бащата? – богът Уран!


Уран е съпруг на Гея, брат на бога на морето Понт и бог на небесата.

От съюза на тези мощни богове се родили дванайсет деца, така наречените титани. Баща им ги кръстил титани, защото това означава „стремящите се“.


Децата им били големи и силни, доста буйни и се стремели към властта. Уран се уплашил от тяхната сила, страхувал се, че ще се обединят и ще го изместят от трона му. Ето защо ги захвърлил дълбоко в недрата на майка им – в най-дълбоката пещера. Въпреки това Гея обичала Уран и затова му родила още трима синове. Те също били могъщи и силни, но само с по едно око в центъра на челото – Циклопите. Уран и тях изпратил в пещерите. Последвали още създания със същата участ.


Богинята Гея много страдала и търпяла, накрая в отчаянието си се обърнала към децата си и ги посъветвала как да се избавят. Предложила им да убият баща си с оръжие сътворено лично от нея. Оръжие, което можело да спре богът Уран. Но титаните се страхували, не смеели да се изправят пред силният си баща. Само Кронос – най-младият от тях имал толкова смелост. Взел острият сърп от майка си Гея и решително тръгнал да намери Уран и да се пребори с него.



82 views0 comments

Comentários


bottom of page