google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Дионис - Богът на Виното

Дионис е един от най-почитаните богове в древността. И няма как да не е, след като е научил хората как да засаждат гроздето и как да се ориентират по звездите кога да го берат. Научил ги как се прави вино и как се съхранява. Дионис е Бог да веселието, на възраждащата се природа, на плодородието и на необузданата лудост. В негова чест са извършвани огромни фестивали и празненства, придружавани с музика, театър, танци и песни. Част от тези ритуали са се запазили през хилядолетията до днес. В България все още празнуваме Трифон Зарезан – християнският вариант на култа към виното и посрещането на пролетта.


От къде идва култа към Дионис?


Това е спорен въпрос и много учени смятат, че Дионис е много по-древен Бог от Елинския период. Той присъства в много култури с различни имена. Според старогръцката митология Дионис е син на върховния Бог Зевс и смъртната тиванска принцеса Семела. Зевс бил женен за Хера, но се влюбил безумно в красивата девойка и тя заченала син. Коварната и хитра Хера не можела да се примири с това и отишла при Семела. Подлъгала я да настоява пред Зевс да и се покаже в истинския си божествен образ. Семела била мила и красива, но не особено умна и се хванала. Толкова настоявала пред Зевс на своето, че той се принудил да отстъпи. В мига, в който Семела го видяла като великият Зевс гръмовержец, била изпепелена. Зевс взел детето от утробата й преди да загине и го пришил в бедрото си. Завел го в подножието на планините Низа и го оставил при нимфите, които го отгледали.

Там Дионис научил хората как да се грижат за лозята и как да правят вино. Хера не се примирявала със съществуването на Дионис и не веднъж се опитвала да го погуби. За щастие той винаги успявал да се спаси.

Дионис е двулик Бог – можел да дари хората с радост и блаженство или да ги направи унили и тъжни. Също като виното, той е опасен и може да доведе до лудост. Виното е амброзия и наслада, но не бива да се прекалява.

コメント


bottom of page