google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Самхайн е предшественик на съвременния Хелоуин


Хелоуин е един от най-популярните и забавни празници в света, който се отбелязва на 31 октомри. Той има древни корени и е свързан с келтските традиции на Самхайн, когато хората са се обличали в костюми , за да отблъснат злите духове. С времето Хелоуин придобива различни елементи от християнството, фолклора и популярната култура, като тикви, сладкиши, филми на ужаси и други.


Хелоуин се празнува по различни начини в различните страни и региони. Някои от най-общите традиции са:


Трик или трийт: Децата се обличат в страшни или забавни костюми и ходят от врата на врата, като казват „трик или трийт“, което означава, че искат сладкиши или ще направят нещо лошо на домакина.


Изрязване на тикви: Хората изрязват лица или други фигури на големи тикви и ги поставят пред домовете си със свещ вътре, за да ги осветят. Това е традиция, която произлиза от ирландската легенда Джак О‘Лантерн, който е осъден да ходи из тъмнината с изрязана тиква, в която гори въглен. Ирландците изрязвали страшни лица на репи или картофи и ги поставяли пред домовете си, за да отблъснат Джак и други зли духове. В момента се използват тикви, защото са по-лесни за изрязване.


Гледане на филми на ужаси: Много хора избират да гледат страшни филми по време на Хелоуин, за да усетят атмосферата на празника. Някои от най-известните филми за ужаси, свързани с Хелоуин, са: Хелоуин; Нощта на живите мъртви; Петък 13.


Посещаване на къщи на ужасите: Друг начин да се забавляват хората по време на Хелоуин е да посещават къщи на ужасите, които са специално оформени места, където актьори и специални ефекти предизвикват страх и трепет у посетителите.


Хелоуин е празник, който носи радост и забавление на много хора по целия свят. Той е възможност да изразим нашата креативниост, да се позабавляваме с приятели и да се потопим в света на фантастиката.


В Европа Хелоуин има по-древни корени и е сврързан с келтските традиции на Самхайн.


Това е древен келтски празник, който се отбелязва на 31 октомври, когато се смята, че границата между света на живите и света на мъртвите е най-тънка. Това е време за почитане на духове и за пророчества за бъдещето.


Самхайн е предшественик на съвременния Хелоуин и има много обичаи и традиции, свързани с него.


Келтите запалвали големи огнища , за да пречистят и осветят земята. Прескачали огъня, за да получат здраве и плодовитост.

Те пренасяли в жертва животни и растения, за да благодарят на Боговете за реколтата и да ги помолят за благополучие. Обличали се в кожи и кости на животни, за да се предпазят от злите духове, които биха могли да ги похитят или да им навредят.



32 views0 comments

コメント


bottom of page