google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

180 000 долара Най-Скъпата Пица! Интересни Факти за Пицата

Updated: Mar 24


пица

Ястия, подобни на пица се срещат в много кухни по света, но най-ранните варианти идват от древния Средиземноморски регион. Древните гърци и римляни са правили различни видове хляб, които са приличали на съвременната пица. Така че, идеята за тесто, покрито с различни видове продукти, е стара практика.


Първата пицария в света


Първата пицария отваря врати през 1830 година в Неапол, Италия и се нарича "Antica Pizzeria Port'Alba“. Пиците, които са сервирали там, са били от тънко тесто, покрито с доматен сос, моцарела, маслиново масло и босилек. Много бързо се разпространява и става популярно ястие в региона. Това е, добре познатата ни пица „Маргарита“ и е кръстена на италианската кралица Маргарита.


Първата пицария в света

През началото на 20-ти век, чрез италиански емигранти, пицата се разпространява по света, особено в САЩ. С течение на времето, рецептите за пица се адаптират към вкусовете на различните култури.


Първата пицария в САЩ


Първата пицария в САЩ отваря врати в Ню Йорк и се нарича "Lombardi's Pizza". Създадена е през 1905 година от италианският емигрант Генаро Ломбарди. Той остава верен на неаполитанската традиция и предлага пици от тънко, хрупкаво тесто с доматен сос, моцарела и босилек.

Първата пицария в САЩ

Рекорд на Гинес - най-голямата пица


В началото на 2023 година в Лос Анжелис компанията Pizza Hut постави нов рекорд за най-голямата пица в света – площ 1310 кв.м. или 68 000 парчета, които са раздадени на нуждаещите се.

Използвани са 6193 кг. тесто, 2244 кг. сос за пица и около 4000 кг. сирене.


Най-голямата пица в света

Най-скъпата пица в света


Най-скъпата пица в света се прави в Дубай в изисканият ресторант Pierchik и стува 180 000 долара. Тя включва разнообразни вносни съставки, бели и черни трюфели, френски гъши дроб, кашмирски шафран и бадеми от Иран.

До 2019 година са продадени само три пици от нея.


Октомври е национален месец на пицата

През 1984 година списание Pizza Today създава национален месец на пицата. Оттогава се празнува всяка година.


Една пица има 250 до 350 калории на парче и половината от тях идват от мазнини. Висококалоричните гарнитури включват сирене, мазна наденица, сос Алфредо (бял) и салами като все по-популярните пеперони.


Музей на пицата


Във Филаделфия, Пенсилвания е открит първия музей на пицата в света - Pizza Brain. Там е събрана най-голямата колекция на артикули, свързани с пица.

Музай на пицата

36 views0 comments

Commenti


bottom of page