google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Кронос: Царят на Титаните

Updated: May 25, 2021

Кронос е едни от дванайсетте титана – деца на бога на небесата Уран и богинята майка Гея. Той бил затворен в дълбока пещера, в недрата на майка си, заедно с многобройните си братя и сестри. Там ги заточил собственият им жесток баща, който се страхувал от силата на децата си.


Гея страдала за съдбата на отрочетата си и искала да си отмъсти. Любовта и към Уран постепенно се превърнала в омраза. За това създала сърп – оръжие, с което едно от децата да унищожи богът на небесата.


Най-смел се оказал Кронос – най-младият от титаните. Намерил баща си, изчакал го да заспи и го покосил с едни удар. Ударът бил изключително мощен, но не убил Уран. Въпреки това богът бил победен, от силата му останала бледа сянка. Кръвта му закапала по снагата на Гея. Но отмъщението не я зарадвало, напротив от мъка започнала да се върти и до ден днешен не е спряла. Кръвта закапала по цялата земя и от недрата й се родили още чудати създания – свирепите еринии, нежните нимфи, а от парче от плътта на самия Уран се появила последната му дъщеря. Тя била най-красивата богиня на света – Афродита.


Кронос, братята и сестрите му били свободни, но нещо се променило, Гея внимателно наблюдавала сина си. Страхувала се, че прекалено прилича на жестокият си баща. Кронос седнал на трона и поел властта. Оженил се за титанката Рея, но нямал покой. Било предсказано, че ще бъде свален от трона от собствения му син.

Рея му родила прекрасни деца – дъщерите Хестия, Хера и Деметра, синовете – Хадес и Посейдон. Но Кронос също като сразения си баща Уран, се страхувал и за това поглъщал децата си. Рея потънала в скръб и била решена да направи нещо, за да спре съпруга си. Щом разбрала, че отново очаква дете се скрила на остров Крит. Там тя тайно родила още един необикновен син – син с името Зевс.



188 views0 comments

Commentaires


bottom of page