google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Лятно слънцестоене - Най-дългият ден в годината

Updated: Apr 26, 2021

За много езически религии и култури по света - Слънцестоенето (лятно и зимно), както и Равноденствието са най-важните празници през годината. На тези дати се извършват магически ритуали и обреди, свързани с почитане на майката земя и плодородието й. Много от тези традиции са се запазили и до днес, макар и изменени от съвременните религии.


През 2020 г. лятното слънцестоене ще настъпи на 20 юни. Това е най-дългият ден в годината в Северното полукълбо и от този ден нататък започва лятото. Когато в Северното полукълбо е лятното слънцестоене в Южното е зимното, и обратно.


Слънцето е силно почитано като божество от древните хора. То символизира огънят, силата и живота. Древните са знаели, че от него завият сезоните, земеделието и ритъмът им на живот. За това са се съобразявали с него и са извършвали различни мистични ритуали, в зависимост от положението му в небето.

Изключително интересно място, където са се извършвали подобни обреди е светилището Стоунхендж. Според последните изследвания на учените Стоунхендж е гигантски слънчев часовник. Древните келти са се събирали да почетат Слънцето в този мегалитен скален комплекс.


На различни места по света Лятното слънцестоене се отбелязва по различен начин, но в основата му е култа към Слънцето. Древните траки също са извършвали магически ритуали в чест на Майката земя и Богът Слънце. Те са съобразявали светилищата си със положението на Слънцето.


Еньовден за нас българите е част от честванията на лятото и много важен празник. Билките брани в нощта преди Еньовден са вълшебни и по-лековити. Лятното слънцестоене е натоварено с много символика и вяра в бъдещето. Хората извършват ритуали за здраве, плодородие и късмет. В съвременният свят също имаме нужда от малко магия и вяра в положителните енергии на земята.

Comments


bottom of page