google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Знаете ли кой е Свети Трифон?

В духа на наближаващият празник – Трифон Зарезан, ще ви разкажем интересната история на този светец. Свети Трифон е роден в традиционно лозарски район и на неговият празник се чества денят на лозарите и виното. Този ден се отбелязва на 14 февруари по стар стил или на 1 февруари по нов. Преди християнството да се приеме по нашите земи, по това време на годината се е чествал празника на Бог Дионис.


Всичко започва в далечната 248 г. след Хр. в малоазийската област Фригия, част от Римската империя. В семейство на ревностни християни се ражда малкия Трифон. Отгледан с любов към Бога, той започва да прави чудеса на ранна възраст с помощта на молитви.

По това време на чело на Римската империя е император Гордиан. Той имал дъщеря – Гордиана, умна и красива девойка, но със странно душевно заболяване. Страдала много и непрекъснато повтаряла, че само Трифон може да я излекува. В началото не й обръщали внимание и мислели, че бълнува. След време отчаян императора заповядал да търсят има ли човек с името Трифон, който лекува болни. Когато довели младежът в двореца той бил едва на 17 години. Въпреки това успял да излекува момичето. Това толкова впечатлило императора и придворните му, че много от тях се покръстили. Трифон бил богато възнаграден, но по пътя към дома раздал всички пари на нуждаещите се.


Когато на римският престол застанал Декий Траян, настанали лоши времена за християните. Новият император имал за цел да върне вярата към старите богове и заповядал да избият всеки, който откаже. По това време Трифон обикалял Фригия, лекувал болните и проповядвал Христовата вяра. Властите били уведомени за този дързък младеж и било заповядано да бъде арестуван. Народът много обичал Трифон и го предупредили навреме, но той решил да се предаде. Докато чакал стражите живеел в пост и молитва.


Разпитвал го управителят на източните римски земи, на име Аквилин. Аквилин харесал умният младеж и се опитал да го убеди да се отрече от своя Бог и да пренесе жертва на римските божества. Трифон твърдо отказал, което разгневило управителя и той наредил да измъчват момчето. Дни наред Аквилин се опитвал да пречупи волята на лечителя, но не успявал. Мъчение, след мъчение, дълги часове в тъмницата и ужасни страдания преживял Трифон, но не се предал. Нямало какво повече да направи управителя и заповядал да му отсекат главата извън градските порти.


Извели Трифон навън по изгрев, той се обърнал на изток към слънцето и се помолил на Бог. След което издъхнал и нямало нужда да му отсичат главата. Местните жители взели тялото и го погребали в родното му село.


Comments


bottom of page