google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Празникът на Виното - Трифон Зарезан и Бог Дионис

От древни времена виното е любима напитка на всички. Още преди 8000 години нашите предци са произвеждали вино. Според учени и археолози виното заема важно място в цивилизацията като част от религиозни ритуали, като лекарство, в кухнята и просто като питие, сближаващо хората.

Известният латински израз „In vino veritas“ – Във виното е истината, потвърждава култа към тази необикновена напитка. Българският празник на виното „Трифон Зарезан“ наближава, за това решихме да ви разкажем малко за този светец и от къде идва любовта ни към виното.


КОЙ Е ДИОНИС?


Траките започнали да отглеждат лозя и да произвеждат вино по тези земи преди около 5000 години. Като всички народи живели по това време, те вярвали в божествеността на напитката и почитали Богът на веселието, плодородието и виното – Дионис. В различните култури Дионис е познат с различни имена. Траките са го наричали Загрей. Той е един от най-почитаните Богове в миналото. В негова чест са се организирали мащабни празненства с музика , карнавали и шествия.




СВЕТИ ТРИФОН


След идването на християнството, тези празненства са обявени за еретични и са заменени с чествания в името на християнският светец Трифон. През 248 г. след Хр. в един традиционно лозарски регион се родил Свети Трифон. На 17 години вече е признат лечител, но загубва живота си като мъченик в името на вярата си. Свети Трифон е считан за пазител на лозята.

Според православният календар празникът се отбелязва на 1 февруари или 14 февруари по стар стил. Централната обредна практика на този ден е зарязването на лозето. Зарязването се извършва от мъжете в семейството, докато жените подготвят трапезата. Целта е да се измоли плодородна година. Отрязаното място на лозата се полива с вино, а пръчките се използват за направата на венци. С песни и музика, продължава празнуването на този древен празник.





Comments


bottom of page