google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Великден

Updated: Apr 17

Великден е на подвижна дата – като през

2024 г. се пада на 5-ти май (Неделя)


Интересно е да се знае, че датата се изчислява спрямо лунните фази и е свързан с еврейската Пасха.


Великден е един от най-светлите и обичани християнски празници. Свързваме го с пролетта, с възраждането на природата, с новото начало, с надеждата. На този ден християнският свят чества възкресението - връщането на Исус Христос от света на мъртвите. Чудото се е случило три дни след разпъването му на кръста.

Има множество църковни ритуали и домашни традиции, които се спазват през цялата Страстна седмица. В съвремието най-вече се спазва ходенето на църква в нощта преди празника, боядисването на яйцата и разбира се любимият на малки и големи козунак.


великденски яйца

Яйцата се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък или на Страстната събота.

Яйцето се свързва с идването на пролетта, когато природата се разбужда и кокошките снасят най-много. Първото яйце се боядисва в червено - за здраве и изобилие в къщата.

Писаните яйца са красива форма на изкуство. Те са били старателно рисувани и подарявани на роднини и приятели.


Друга любима част от празника е вкусният козунак.

В миналото за Великден домакините са месели традиционен обреден хляб. Но в началото на 20 век, в България става модерен козунакът.

Първоначално козунакът е измислен през 17 век във Франция.


козунак

В изисканите по онова време, софийски кафенета е било много популярно да се поръчва виенско кафе с козунак.


По нашите земи на този празник се хапва и агнешко. След дългите 40 дневни пости, това е първото и най-леко месо, което се консумира.

Агнето е жертвено животно още от езически времена. Също така се смята, че Исус Христос се е жертвал, като агнец за хората, за да ни спаси от греховете ни.


Независимо от това дали спазваме старите български традиции или се радваме на шоколадови зайци – те идват от стара немска легенда, за заек криещ яйца в градината от децата – най-важното е да запомним, че това е празник на Възкресението. На Исус, на природата, на надеждата. Нека бъдем по-добри и да раздаваме любов около нас.

25 views0 comments

Comments


bottom of page