google-site-verification=RG9ubrSkMdT23VUAk_N-IlAUzazFRQmSstgc5brZcTQ
top of page

Зевс - главният сред Боговете


Зевс бил син на титаните Рея и Кронос, внук на богинята на земята – Гея и богът на небето Уран. Баща му седял на трона и управлявал света, но било предречено, че собственото му дете ще го измести. Затова той поглъщал всичките си деца щом се появели на бял свят. Съпругата му Рея, наранена и тъжна, скрила последното си дете Зевс на един остров и го оставила на грижите на баба му Гея.


Когато Гея забелязала, че Зевс е станал достатъчно силен, умен и страховит му разкрила пророчеството и го изпратила да спаси погълнатите си братя и сестри.

Зевс бил неустрашим и не се поколебал да тръгне срещу Кронос. Докато пътувал, Гея отишла при сина си Кронос и му запяла вълшебна приспивна песен. С това постигнала целта си – Кронос заспал и децата му излезли от стомаха. Петимата по-големи - Посейдон, Хадес, Хестия, Деметра и Хера се съюзили с брат си Зевс и се изправили срещу баща си. Кронос от своя страна се обединил със своите братя и сестри – титаните. Така започнала десетгодишна, ожесточена и кървава война.


Изтощена от войната Гея - майката Земя, създателката на живота и природата, казала на Зевс, че за да победи Кронос трябва да освободи чичовците си – циклопите и другите странни създания, затворени в подземна пещера. Зевс го направил и от благодарност те застанали на негова страна във войната. Освен това го дарили със способността да хвърля мълнии. На брат му Посейдон дали тризъбец, с който да предизвиква мощни вълни. На Хадес подарили шлем, с който да става невидим.

С тези предимства младите богове победили старите. Последната битка се водела от планински върхове. Титаните се били от Отрий, а младите богове от Олимп. Затова след края на страшната война победителите, новите богове се прочули като „олимпийци“.


Зевс постъпил също като баща си и затворил враговете си в подземното царство. Това огорчило баба му Гея. Тя изпратила срещу Зевс последното си дете Тифон – стоглав змей, но внукът й го изпепелил с мълниите си. След това поделил властта с братята си. На Посейдон дал моретата, на Хадес подземното царство, а за себе си запазил всичко останало. На сестрите си не дал нищо. Такъв бил Зевс – смятал, че всичко му се полага по право и рождение.


820 views0 comments

Comments


bottom of page